Het verkennen van de illusie van afscheiding: Een reis naar non dualiteit

Heb je ooit vraagtekens gezet bij de aard van de werkelijkheid en het concept van het zelf? Voel je een diep verlangen naar een gevoel van verbinding en eenheid met de wereld om je heen? Zo ja, dan kun je jezelf op een reis vinden waarbij je de illusie van afgescheidenheid verkent en de diepgaande leer van non-dualiteit ontdekt.

Door de geschiedenis heen hebben mensen geworsteld met het idee van afscheiding en individuele identiteit. We zien onszelf vaak als afgescheiden wezens, losgekoppeld van anderen en het universum. Oude wijsheidstradities en moderne spirituele leringen nodigen ons echter uit om deze illusie uit te dagen en de diepe waarheid van non-dualiteit te verkennen.

In dit artikel gaan we op reis naar de diepten van non-dualiteit, duiken we in de kernprincipes ervan en onderzoeken we hoe het onze perceptie van de werkelijkheid kan transformeren. Door de illusie van afgescheidenheid te begrijpen, kunnen we ontwaken tot een diep gevoel van eenheid, onderlinge verbondenheid en innerlijke vrede. Laten we dus samen beginnen aan deze transformerende reis en de schoonheid van non-dualiteit ontdekken.

Wat is non dualiteit?

 

Non-dualiteit is geworteld in de waarneming dat er geen scheiding is tussen onszelf en het universum. Het suggereert dat er een onderliggende eenheid is tussen alle dingen, en dat we allemaal delen zijn van een enkel, onderling verbonden geheel. Met andere woorden, alles is één en we maken allemaal deel uit van deze grotere eenheid.

Dit concept is terug te vinden in vele filosofieën en spirituele leringen door de geschiedenis heen, zoals in het Boeddhisme, Advaita Vedanta en Taoïsme.

In de kern gaat non-dualiteit over de erkenning dat we allemaal verbonden zijn en deel uitmaken van een groter geheel. Het suggereert dat we deze verbondenheid kunnen aanboren door ons perspectief te veranderen en de onderliggende eenheid tussen alle dingen te begrijpen. Door onszelf te zien als deel van een grotere werkelijkheid, kunnen we een diep gevoel van verbondenheid en verbondenheid gaan ervaren.

Non dualiteit is niet iets waar je naar op zoek hoeft te gaan buiten jezelf. Je bent het al. De zoeker die dat buiten zichzelf zoekt zal blijven zoeken omdat hetgeen je zoekt niet buiten jezelf bestaat. Het is zelfonderzoek in je binnenste. Wie ben ik, waar kom ik vandaan, wat ben ik?

Allemaal vragen waarvan je bestaansrecht redelijk kan doen laten wankelen en ga je dan door? Non dualiteit is een staat van bewustzijn die in elk mens schuilt.

Sluit je ogen maar en ga steeds meer in rust zitten, rust in je ademhaling, rust in je denken, en dan ontdek je misschien dat er steeds meer stilte naar voren komt en misschien ervaar je nu ook ruimte tussen wat je denkt en wie die stilte is.

Deze stilte is er altijd en ervaar wat je waarneemt en voelt. En stel vervolgens de vragen over wie je bent, waar je vandaan komt en wat je bent. Bestaan er dan nog vormen?

Heel eenvoudig, heel simpel, zonder moeilijk gedoe.

Advaita Vedanta

 

Advaita Vedanta is een tak van het hindoeïsme en een van de oudste spirituele tradities ter wereld. Het is een krachtige leer van non-dualiteit die het idee benadrukt dat we allemaal deel uitmaken van het Ene en ons aanmoedigt verder te kijken dan onze individuele identiteiten om onze ware aard te ontdekken.

In de kern leert Advaita Vedanta dat er een onderliggende waarheid is achter alle van het bestaan. Deze waarheid wordt gezien als puur bewustzijn en men gelooft dat alle wezens, de natuur, het gehele universum met diverse multiversa uiteindelijk verbonden zijn met deze bron.

Deze leer moedigt ons aan om voorbij de illusie van afgescheidenheid te kijken en in plaats daarvan onze onderlinge verbondenheid met het universum te erkennen.

Door deze diepe verbondenheid te begrijpen, kunnen we een groter gevoel van vrede, liefde, harmonie, vreugde oftewel Eenheidsliefde in ons leven gaan ervaren.

Non Dualiteit in het dagelijks leven

Non-dualiteit kan een diepgaande invloed hebben op ons dagelijks leven. Door de onderliggende eenheid tussen alle dingen te herkennen, kunnen we het leven vanuit een ander perspectief gaan bekijken. We kunnen ophouden ons te identificeren met onze individuele identiteiten en in plaats daarvan erkennen dat we deel uitmaken van iets groters. Dit nieuwe perspectief kan ons helpen om meer compassie, begrip en liefde voor anderen en onszelf te ontwikkelen.

Wanneer we leven vanuit Op deze plek van onderlinge verbondenheid kunnen we een diep gevoel van vrede en vreugde ervaren. We kunnen onszelf en anderen leren accepteren zonder oordeel of kritiek en ons meer verbonden gaan voelen met de wereld om ons heen.

Hoe kan ik non dualiteit toegepast worden in het dagelijks leven?

 

Het leven is net als een toneelspel en we zijn onderdeel van dat spel. We zijn een acteur of actrice op het podium. Net als de acteur goed en inlevend acteert weet hij dat hij niet de rol is, hij is zich bewust van de rol die hij speelt. Zo is het ook in ons huidige leven, we zijn de acteur die dingen mag ervaren om er van te leren.

We zijn echter vergeten wie we echt zijn, we hebben ons zo vereenzelvigd met de rol dat er we de wereld afgescheiden zien. De ander en ik.

Door je bewust te worden van je gevoelens en gedachtes komt daar ruimte tussen en in die ruimte kan je de stilte ervaren. In die stilte ervaar je dat niet de rol bent, niet de acteur, niet de regisseur. Je bent……

Je voelt dat er geen dualiteit meer bestaat van leven of dood, arm of rijk, de ander of ik. Je ik-persoonlijkheid lost op.

Je ervaart dat op het moment dat je iets waarneemt je nog niet iets ziet. De waarneming is de waarneming, op het moment dat je het ziet, krijgt het een vorm uit het vormloze.

Dit kan je gemakkelijk bij jezelf testen in een gesprek, als je oordeelloos luistert naar iemand en je komt in een bepaalde flow, valt alles weg. Leeftijd, geslacht, huidskleur. Alles valt weg.

Het toepassen van non-dualiteit in het dagelijks leven kan ons helpen om de wereld vanuit een ander perspectief te begrijpen. Door onze onderlinge verbondenheid met het universum te erkennen, kunnen we in harmonie met anderen en onszelf gaan leven. Hier volgen enkele tips over hoe we non-dualiteit in ons dagelijks leven kunnen toepassen:

  1. De waarnemer: Ontdek de waarnemer in jezelf. Vanuit deze helicopter view kijk je oordeelloos naar je zelf. Je observeert en stelt dingen vast. Ik ben bang, boos, verdrietig. Alleen het dit feit zorgt automatisch voor ruimte. Ontdek of daar een oordeel op zit zoals bijvoorbeeld: "Zie je wel word ik weer verdrietig als mijn baas boos wordt en schreeuwt. Neem het waar en laat vervolgens weer los, vind er niets van en maak er geen verhalen van. Kortom leer observeren.
  2. Oordeel loslaten: Non-dualiteit moedigt ons aan om ons oordeel los te laten en onszelf en anderen te accepteren zoals ze zijn. Dit kan ons helpen om ruimte te creëren voor dieper begrip, liefde en mededogen in onze levens.*
  3. Verbinding maken met de natuur: De natuur is een van de grootste uitingen van non-dualiteit, omdat het ons kan helpen een gevoel van eenheid te ervaren met de wereld om ons heen. Tijd nemen om in contact te komen met de natuur kan ons helpen de schoonheid en onderlinge verbondenheid van alle levende dingen te waarderen.
  4. Mediteren: Meditatie is een uitstekende manier om onze innerlijke wijsheid aan te boren.

Satsang bijeenkomsten bezoeken

Satsang betekent samen zijn in waarheid. Sat is waarheid en Sanga is gemeenschap.

Een spiritueel leraar helpt je bewust te worden op de dingen die in ons dagelijks leven afspelen. Doordat je inzicht krijgt in jezelf en je gedragingen zal je de illusie van de 'ik' ontdekken en daar ontstaat dan ruimte. Vervolgens krijg je door toewijding en zelfdiscipline steeds meer ruimte en zal je op een gegeven moment door de ik-illusie heen prikken en lost het op.

Verlichting, ontwaken uit de ik-illussie

Een spiritueel leraar helpt je daarbij, maar je moet het echt zelf doen. Je zal de weg zelf moeten lopen. Dit wordt het pad van zelfrealisatie genoemd. Dit pad kan je goed zelf bewandelen en is er één van de geest. Je traint je mind om vanuit het Ene te denken en te handelen.

Het wordt een ander verhaal als je ook de onderste chakra's daarin gaat meenemen. Hoe reageer je op dingen als het je werk, relatie of financiële kwesties aangaat.

Waar komt je gedrag dan vandaan. Ben je nog altijd de redder voor je kinderen en ontneem je ze de les, en wat gebeurt er als je geen baan meer hebt..... Is dit je ware zelf of is dit je ik persoonlijkheid vanuit familielijnen of innerlijk kind stukken?

Godrealisatie

Uiteindelijk loop je de weg van Godrealisatie. Je leeft het leven en neemt het in zijn totaliteit aan zoals het komt zonder dat je daar wat van vindt. Je weet niet alleen maar je voelt dat je Godsvonk is ingedaald en je voelt dat je onderdeel bent van God. Alle filters zijn opgelost en weggevallen. Je neemt alles zoals het is. 

Dit betekent dat je in essentie nog gevoeliger bent geworden, maar deze keer stroomt het door je heen. Je voelt het verdriet en koppelt daar geen emotie aan. Als het wel gebeurt dan gebeurt het. De intentie achter het gedrag is opgelost. Als je boos bent dan ben je vanuit elke laag boos en dan komt alles mee. Het komt vanuit je tenen en je laat het gebeuren.

Het verschil tussen Verlichting en Godrealisatie zit hem in de onderste chakra's. De onderste chakra's zitten vaak nog diepe stukken van angst of verlies op het gebied van financiën, jezelf kunnen zijn, slecht grenzen kunnen aangeven en onveilig voelen.

 

Elohim Bewustzijnsgroei

 

Spreekt dit je aan en wil je ook diepgaande inzichten in wie je nu daadwerkelijk bent? Elohim Bewustzijn sessie helpen je verder.

Zelfonderzoek is de sleutel naar het ont-wikkelen van jezelf en soms heb je daar iemand bij nodig die je de wegwijst. 

Spreekt dit je aan? Maak dan een gratis belafspraak voor een sessie

 

Even voorstellen
Mijn naam is Sebastiaan Kahle-Schoenaker.

Het is mijn missie om mensen die gereedschappen aan te rijken zodat je zelf het Licht kan zien, ervaren en zijn.

Dit doe ik vanuit mijn eigen praktijk en vanuit het Elohim Centre.

Dat doe ik door het geven van Healing-Reading-Coaching sessies, online cursussen of Satsang.

Een sessie wordt gegeven op de volgende locaties,
* Praktijk Sebastiaan Kahle
* Online met Google Meet
* Elohim Centre.

Wil je dit even op je gemak terug kunnen lezen? Download dan deze gids

Waar de chakra's zich bevinden.
De psychologie achter de chakra's.
Wat je zelf kan doen om je chakra te helen.
MacBook mockupiPhone mockup